CTS GROUP Blog

Update 15/2/2019

Het no-deal scenario is weer een stapje dichterbij gekomen. Gisteren heeft de Britse premier May wederom een nederlaag geleden in het Lagerhuis. Haar brexitmotie werd met ruime meerderheid weggestemd. May’s collega’s lijken geen vertrouwen te hebben in de koers die zij vaart.

Lange tijd leek het Verenigd Koninkrijk niet goed voorbereid te zijn op de mogelijke gevolgen van de brexit. Het blijkt echter dat het land al veel stappen gemaakt heeft. Ook is de Britse overheid ook begonnen aan een informatiecampagne. Zo werd er vorige week een brief verstuurd naar alle Europese organisaties die bij het VK bekend zijn. In deze brief werd ook vermeld dat er versoepelde aangifteprocedures gaan gelden voor import naar het VK. De brief lees je hier.

Ondertussen is in Nederland een ludieke aandachtsactie opgezet. Minister Blok plaatste een foto op zijn Twitter, waarbij er een ‘brexitmonster’ op zijn bureau ligt. De boodschap luidt: zorg ervoor dat het ‘brexitmoster’ u niet in de weg ligt. Nog steeds zijn er namelijk genoeg bedrijven die niet voorbereid zijn op de gevolgen van de brexit. De actie werd overgenomen door meerdere media.

Update 30/1/2019

May presenteerde gisteren Plan B, een aanvulling op de eerdere brexit-deal, aan het Britse parlement. Hoewel ze eerder aangaf niet aan de afspraken over de Ierse backstop te willen komen, heeft zij nu ‘amendement N’ op tafel gelegd. Dit voorstel roept op tot het zoeken naar alternatieven voor de Ierse noodoplossing. Het Britse parlement stemde met een kleine meerderheid voor dit amendement. Dit houdt in dat May nu opnieuw naar Noord-Ierland en Brussel afreist om te onderhandelen over de mogelijkheden. Ze staat voor een flinke taak, want de EU gaf eerder aan niet te zullen buigen. Ondertussen is ook een motie aangenomen dat een no-deal scenario uitsluit. Concrete plannen liggen hiervoor echter nog niet op tafel. To be continued…

Update 28/1/2019

De Nederlandse overheid is vandaag een informatiecampagne gestart om het MBK aan te sporen zich nu echt voor te bereiden op de brexit. Uit een eerdere enquête bleek namelijk dat ruim een derde van de 35.000 bedrijven die zakendoen met het Verenigd Koninkrijk nog niet klaar zijn voor de gevolgen van de brexit.

Ondertussen is de Britse premier May in gesprek met Brussel voor een nieuwe deal die wel door haar parlement goedgekeurd kan worden. In de wandelgangen klinkt het geluid dat zij het niet tot een ‘no-deal’ scenario zal laten komen, maar officieel heeft May zich hier nog niet over uitgelaten.

 

Het CTS GROUP Brexitloket

Het is belangrijk dat je nu in actie komt. Voor jouw eerste vragen over de brexit en de consequenties die de brexit voor jou kan hebben, hebben wij een speciale FAQ-categorie gemaakt. Deze vind je hier. Heb nog andere vragen? Aarzel niet en neem contact met ons op via ons speciale brexit e-mailadres: brexit@ctsgroup.nl. Wij zullen je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Update 17/1/2019

Theresa May heeft de vertrouwensstemming in het Britse parlement overleefd en kan aan de slag met het bepalen van nieuwe voorwaarden voor de brexit. Hiervoor gaat ze in gesprek met diverse partijen uit het Britse parlement. Maandag moet het nieuwe pakket voorgelegd worden aan het parlement.

Update 16/1/2019

Gisteren werd er in het Britse parlement gestemd over de brexit-deal. De deal werd met een grote meerderheid weggestemd. Daar bleef het echter niet bij. Ook werd er een motie van wantrouwen tegen het kabinet van May ingediend. Hierover wordt vanavond, 20.00u Nederlandse tijd, gestemd.

Met het afwijzen van de deal blijven de gevolgen van de brexit onduidelijk. De Britse premier May heeft nog drie werkdagen om nieuwe voorwaarden op te stellen. Hiervoor zal ze in gesprek gaan met het Britse parlement, maar ook zal ze opnieuw naar Brussel afreizen om met de EU te onderhandelen. Eerder gaf deze echter aan niet nog meer water bij de wijn te kunnen doen.

TLN, de brancheorganisatie van de Transport en Logistiek, is zeer teleurgesteld over de uitkomst van de stemming. ‘Dramatisch’, zegt Elmer de Bruin, Brexit-specialist van Transport en Logistiek Nederland. ‘De Britten snijden hiermee allereerst zichzelf in de vingers, maar ook hun belangrijkste handelspartners: de rest van Europa.’ De Nederlandse transport- en logistieksector krijgt volgens De Bruin met grote problemen te maken, bij een no deal. Lees het hele TLN-artikel hier.

En nu?

Hoewel er maandag 21 januari hopelijk meer duidelijkheid is, blijft de situatie vooralsnog onzeker. Het advies is blijft: bereid je voor op een no-deal scenario en onderneem nu vast stappen om de effecten van een harde brexit te beperken. Bij CTS GROUP zijn we er klaar voor, maar ook is het belangrijk dat jij als ondernemer in actie komt! Wat je precies kunt doen lees je verderop in deze blog.

Update 7/1/2019

Na twee jaar onderhandelen ligt er een deal op tafel over de voorwaarden van het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. De Britse premier Theresa May kreeg echter nog niet voldoende steun bij het Britse parlement en heeft een stemming uitgesteld naar de week van 14 januari 2019. Vandaag begon het Verenigd Koninkrijk met een oefening voor het ‘no-deal scenario’, waarbij een stoet met 87 vrachtwagens van het vliegveld Manston Airport in Kent naar Dover reed. Dit is het belangrijkste verbindingspunt met het Europese vasteland. Op deze manier wil het land bekijken wat de effecten zijn wanneer er geen overeenkomst wordt bereikt over de voorwaarden van de brexit.

Blog 2. Palletvervoer na de brexit: onderneem nu actie

Het is waarschijnlijk de meest besproken datum van de afgelopen tijd: 29 maart 2019. Op deze datum verlaat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie en is de brexit definitief een feit. De voorwaarden van de brexit en daarmee ook de precieze consequenties zijn echter nog niet bekend. Wordt het een harde of een zachte brexit? Is er wel of geen overgangsperiode? Het zijn vragen die niemand nog kan beantwoorden. Om als ondernemer ook na 29 maart nog handel te kunnen drijven met het Verenigd Koninkrijk is het belangrijk nu al in actie te komen en de nodige voorzorgsmaatregelen te treffen. Wat je kunt doen? Je leest het in deze blog.

 

brexit

Gevolgen van de brexit

De brexit-onderhandelingen zijn op het moment nog in volle gang. Wanneer er voor 29 maart nog geen akkoord wordt bereikt, is een harde brexit onvermijdelijk. In dit geval valt alle handel tussen het VK en de EU onder de regels van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Dit houdt in dat er weer importtarieven en douanecontroles aan de grens worden ingevoerd, wat onder andere zal leiden tot langere wachttijden aan de grens, hogere kosten en meer administratie. Is er wel op tijd een akkoord, dan geldt tot 1 januari 2021 een overgangsperiode waarbij het VK onderdeel blijft van de Europese douane-unie en toegang heeft tot de Europese interne markt.

Onderneem nu vast actie

Het is belangrijk om ervoor de zorgen dat jouw handel en het transport van en naar het VK ook na de inmiddels beroemde (of beruchte) datum gewoon door kan gaan. Alle organisaties die zich met de brexit bezighouden adviseren uit te gaan van het ‘no-deal scenario’. Op deze manier ben je altijd goed voorbereid en verklein je de kans op problemen na 29 maart 2019.

Dit kun je doen:

 Check de regels van de WTO

De Wereldhandelsorganisatie heeft als doel de internationale handel te bevorderen. Binnen de Europese Unie gelden zijn er echter eigen handelsafspraken gemaakt en zijn de regels van de WTO niet van toepassing. Grote kans dus dat je nog nooit te maken gehad met deze regels. Wanneer het VK de EU zonder akkoord verlaat gaan de regels van de WTO wel gelden. Dit kan grote invloed hebben op jouw bedrijfsvoering. Ga nu al na wat voor effect de nieuwe regels zullen hebben op jouw processen en kom niet voor verrassingen te staan.

 

 Doe de Brexit Impact Scan

De Brexit Impact Scan is een initiatief van Rijksoverheid. Het is een scan waarmee alle bedrijven in Nederland kunnen zien welke consequenties de brexit voor hun bedrijf en de handel heeft. Klik hier om naar de Brexit Impact Scan te gaan.

 

 Vraag een EORI-nummer aan

Bij een harde brexit, maar wellicht bij met varianten van de zachte brexit, zul je te maken krijgen met douanezaken. Voor zo’n 35.000 Nederlandse MKB-bedrijven is dit een nieuwe tak van sport. Wanneer dit ook voor jou nieuw is, is het belangrijk is dat je een EORI-nummer aanvraagt. Dit is een identificatienummer dat je nodig hebt bij het doen van aangifte of het aanvragen van vergunningen. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat je ook daadwerkelijk aangifte kunt doen bij de Douane. Dit proces kan maanden duren, dus start hier liever vandaag dan morgen mee. Meer informatie over dit proces vind je op de website van de Belastingdienst.

 

 Weet hoe je douanedocumenten kunt (laten) opstellen

Bij het transport van en naar een niet-EU land is het belangrijk dat de zending is voorzien van de juiste exportdocumenten. Is dit niet goed geregeld, dan komen uw goederen het land niet in. Afhankelijk van of de goederen ingeklaard zijn of niet heb je een T1-document of een EX-A document nodig. Om deze documenten op te kunnen maken heb je de originele handelsfactuur nodig, voorzien van de waarde van de goederen, de HS-code per product, een originele firmastempel en een originele handtekening geschreven in blauwe inkt. Bovendien is er afhankelijk van de waarde van de goederen een oorsprongsverklaring of een Eur.1-certificaat benodigd. Meer informatie hierover vind je op de website van Ondernemersplein. Daarnaast zal jouw logistiek dienstverlener of transportpartner jouw ook kunnen adviseren of de documenten voor je op kunnen maken.

Meer informatie

Kortom: wanneer je buiten zaken doet met het Verenigd Koninkrijk is er een grote kans dat de brexit ook voor jou gevolgen zal hebben. Maar, geen paniek! Zolang je ervoor zorgt dat je nu begint met het treffen van de juiste voorzorgsmaatregelen ben je op ieder scenario voorbereid!

Bij twijfel is het raadzaam een specialist in te schakelen die jou kan adviseren over de beste maatregelen. Hiervoor verwijzen we graag naar de Belastingdienst, het Brexitloket en evofenedex. Natuurlijk kun je voor vragen over de gevolgen voor uw transport ook altijd terecht CTS GROUP. Neem contact met ons op door te bellen naar 0252 628 900 of vul dit contactformulier in. Daarnaast houden we u via deze blog op de hoogte van relevante ontwikkelingen.