De gevolgen van de brexit blijven onzeker. Bij CTS GROUP doen we er alles aan om u bij ieder scenario van dienst te kunnen blijven zijn. Het is tenslotte de bestemming waar ons avontuur bijna 25 jaar geleden mee begon. Joost, al jaren onze planner voor het Verenigd Koninkrijk, vertelt hoe onze service voor deze bestemming zich in de loop der jaren ontwikkeld heeft.

Toen Joost in 2002 als planner bij CTS GROUP – toen nog Wings & Wheels Express – kwam werken, startte hij per toeval met de planning voor het Verenigd Koninkrijk. Inmiddels doet hij dit al zestien jaar en heeft hij heel wat veranderingen meegemaakt. “In het begin werkten we samen met één partner. Inmiddels zijn dit er vier, elk met een eigen specialisme. Hierdoor hebben we meer keuze, zijn we flexibeler en kunnen we onze klant meer mogelijkheden bieden.” Joost heeft dan ook dagelijks contact met de Britse partners en agenten. “De Britten zijn makkelijke mensen met dezelfde denkwijze als wij Nederlanders. De communicatie verloopt vrijwel altijd soepel, wat het werk ook leuker maakt”, licht Joost toe.

Iedere CTS-bestemming kent z’n eigen aandachtspunten. Zo ook het Verenigd Koninkrijk. “Voor het transport maken we dagelijks gebruik van de boot en de trein. We zijn dan ook gebonden aan de vaste vertrektijden, want een boot wacht echt niet op je”, legt Joost uit. “Daarnaast gelden er voor het transport per boot specifiekere regels, zoals bij ADR-zendingen. Hier moet je rekening mee houden, anders kom je de boot niet op.”

Nu de brexit in aantocht is kan het transport naar het VK meer haken en ogen krijgen. “Op dit moment weet nog niemand wat de gevolgen van de brexit gaan zijn. We hopen het allemaal niet, maar mocht het een harde brexit worden dan zullen er douaneformaliteiten aan te pas komen. De vraag is dan of de douanes het werk aankunnen. Sommigen voorspellen wachttijden aan de grens van enkele dagen. Daarnaast zullen er dan natuurlijk ook exportdocumenten opgemaakt moeten gaan worden, wat veel kosten met zich mee kan brengen.” Maar Joost laat zich niet gek maken: “Brexit biedt voor CTS GROUP ook kansen. Er zullen logistiek dienstverleners zijn die zendingen naar het VK vanwege de extra rompslomp zullen afwijzen. Bij CTS GROUP zijn we dit zeker niet van plan. Sterker nog, we zijn vorig jaar nog gestart met een nieuwe partner.”

Bent u benieuwd welke voorzorgsmaatregelen u kunt treffen? U leest het in onze blog ‘palletvervoer na de brexit‘.