Op 31 januari heeft het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaten en was de Brexit een feit. Tot en met 31 december 2020 geldt er een overgangsperiode. In deze periode kunnen handelsakkoorden en andere afspraken gemaakt worden. De overgangsperiode kon eenmalig verlengd worden, mits beide partijen dit voor 1 juli 2020 aan zouden vragen. Deze deadline is inmiddels verstreken, wat inhoudt dat de overgangsperiode definitief op 31 december 2020 eindigt. 

Brexit-scenario’s

Welke consequenties de Brexit voor het zakendoen met en transport van en naar het Verenigd Koninkrijk heeft is nog onduidelijk. Zeer waarschijnlijk zullen er met ingang van 1 januari 2021 douaneprocedures ingevoerd worden. Dit houdt onder andere in dat u douanedocumenten moet (laten) opmaken voor uw zendingen en dat er grenscontroles plaats gaan vinden. Dit kan resulteren in lange wachttijden. In het extreemste geval is er een no-deal Brexit, wat inhoudt dat er geen aanvullende afspraken gemaakt zijn en de regels van de Wereldhandelsorganisatie gaan gelden. Klik op onderstaande button voor meer informatie over dit scenario.

De juiste voorzorgsmaatregelen

Vandaag werd bekend dat minder dan de helft van de bedrijven die zakendoen met het Verenigd Koninkrijk goed op de hoogte is van de recente ontwikkelingen met betrekking tot de Brexit. Ook zijn veel bedrijven niet goed voorbereid op de mogelijke gevolgen. Graag benadrukken we dat  het essentieel is om tijdig de nodige voorzorgsmaatregelen te treffen. Wat u kunt doen leest u via onderstaande button. Daarnaast heeft evofenedex een Brexit-checklist gelanceerd, om bedrijven te helpen zich voor te bereiden. Uiteraard zorgen wij er als logistiek dienstverlener ook voor dat wij op alle scenario’s voorbereid zijn. Meer over de Brexit leest u in onderstaande artikelen.