Gisteren werd de 16e editie van HMore gelanceerd. Dit nummer staat het thema ‘ondernemen met passie’ centraal. Maar wat als de passie nog even ontbreekt? Dan is het belangrijk erachter te komen wat je wél leuk vindt. Wat we bij CTS GROUP doen om de nieuwe generatie hierbij te helpen vertelt Angela Breed, verantwoordelijk onze werving en selectie. 

Wat als de passie nog even ontbreekt?

Ondernemen met passie is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Angela Breed, verantwoordelijk voor de werving en selectie van logistiek dienstverlener CTS GROUP, weet daar alles van. Regelmatig komt ze op scholen en heeft ze gesprekken met leerlingen die niet goed weten wat ze willen.

Kennis is key
De Transport en Logistiek is een van de topsectoren van Nederland. Toch kiezen steeds minder jongeren voor een logistieke opleiding en blijft het, ondanks diverse om-scholingsinitiatieven, moeilijk om aan goed geschoold personeel te komen. CTS GROUP ziet het als plicht om de sector te promoten en kennis over het werken in de sector te vergroten. Angela: “We proberen jongeren op verschillende manieren te informeren over – en enthousiast te maken voor een carrière in onze branche. Tijdens de jaarlijkse Roefeldag komen basisschoolleerlingen bij ons langs voor een kijkje achter de schermen, maar ook sta ik regelmatig op een beroepenmarkt voor het mbo om aankomende studenten meer te vertellen over de mogelijkheden van een bepaalde studie.” Daarnaast geeft de organisatie gastcolleges op middelbare scholen. “Tijdens de gastcolleges zie je dat veel scholieren eigenlijk geen idee hebben van wat de logistiek nu echt inhoudt. Bovendien heeft het werk in de loods een slecht imago. Onterecht vind ik.” Om scholieren een beter beeld te geven van het werken in de logistiek is CTS GROUP een samenwerking gestart met het HVC, een middelbare school in Nieuw-Vennep. “Leerlingen van 3 vmbo met het profiel Economie & Ondernemen en het vak logistiek krijgen een dag les bij ons op locatie. Ze volgen Nederlands en wiskunde met een logistieke touch en lopen de rest van de dag in de loods. Zo kunnen ze echt ervaren hoe het is om in onze branche te werken.”

Passie vinden
De huidige krapte op de arbeidsmarkt zou het voor starters makkelijk moeten maken om aan de slag te gaan. Maar werk vinden dat je echt leuk vindt is soms makkelijker gezegd dan gedaan. “Niet iedereen voelt direct passie voor een bepaalde studierichting of beroep. Met alle mogelijkheden van tegenwoordig is het dan lastig om een richting te kiezen. Via het CTS GROUP Talent Plan bieden wij jonge talenten die nog niet weten welke studie ze moeten kiezen of die hun studie(s) vroegtijdig hebben afgebroken de mogelijkheid gedurende een bepaalde periode verschillende werkzaamheden uit te oefenen. Zo kunnen ze erachter komen wat ze leuk vinden, waar ze goed in zijn en waar ze in de toekomst verder in door willen groeien.” Bij het Talent Plan maken de talenten vooraf wel één keuze: kantoor, loods of een chauffeursfunctie. Vervolgens werken ze in een periode van maximaal twee jaar op verschillende afdelingen binnen CTS GROUP. “Inmiddels hebben we meerdere medewerkers in dienst die bij ons zijn gestart via het Talent Plan. Sommigen hebben het hele traject doorlopen, maar er zijn ook een aantal collega’s die een bepaalde afdeling zo leuk vonden dat ze hier zijn gebleven. Sterker nog, er zijn talenten die kozen voor de kantoorrichting maar er tijdens hun inwerkperiode in de loods voor kozen hier te blijven. Zo leuk is het werken als loodsmedewerker dus!”

Sinds dit jaar kunnen deelnemers aan het Talent Plan ook een erkend mbo of hbo-diploma behalen. “Er wordt in de huidige maatschappij veel waarde gehecht aan ‘een officieel papiertje’. Het zou zonde zijn als iemand het bij ons erg naar zijn of haar zin heeft, maar besluit weg te gaan om een diploma te halen. Door de talenten naast het fulltime traject ook deze mogelijkheid te bieden kunnen we twee vliegen in één klap slaan: een stabiele basis voor zowel het talent als voor ons.