Op een organische manier met elkaar samenwerken

Voor iedere onderneming is ‘met de tijd mee gaan’ onontbeerlijk. Stilstand is tenslotte achteruitgang. Om verder te komen zijn verfrissende inzichten altijd welkom. Miriam de Groot, Koen van Ewijk en Edwin en Justin Beentjes vertellen hoe de samenwerking tussen generaties, familie of niet, CTS GROUP op allerlei manieren verder helpt.

Geen gelopen race

“Mijn zoon en die van Miriam lopen hier inmiddels enkele jaren rond, maar een familieband betekent wat mij betreft geenszins dat bij CTS GROUP werken een gelopen race is”, zegt algemeen directeur Edwin stellig. “Daarin zit ‘m juist de ‘blinde vlek’, zie ik vaak om me heen. Miriam en ik hebben deze onderneming vanaf de basis opgebouwd en zijn dus de ‘eerste generatie’. We hebben onze kinderen echter altijd vrijgelaten in hun keuze om al dan niet bij ons te komen werken. Onze afzonderlijke dochters hebben in het verleden langere tijd met veel plezier bij ons gewerkt, maar hebben uiteindelijk een ander pad gekozen. Ook dat juichen we toe. Dat Justin en Koen nu bij ons werken vinden we hartstikke leuk, maar het belangrijkste is dat ze goed zijn in wat ze doen. Dat is de lat waarlangs we meten. De dynamiek die zij net als andere jonge medewerkers meebrengen vind ik overigens prettig om te ervaren. Ze pakken zaken op een andere manier op, dat brengt ons allemaal verder.”

Verfrissende inzichten

Miriam, commercieel directeur: “Hun wereld is in veel opzichten anders dan de onze, ze brengen een bredere basis mee. Vaak hebben jonge mensen, ook onze kinderen, na een studie een verre reis gemaakt of een ‘tussenjaar’ invulling gegeven door (vrijwilligers)werkervaring op te doen. De digitalisering speelt ook een grote rol, zeker door de snelheid van handelen die daarmee gepaard gaat. De huidige visie op de work-life balance is ook anders dan vroeger. Een fulltime week bestaat in de ogen van veel jongeren nu uit drie of vier dagen. Daar kun je iets van vinden, maar daar moet je als organisatie wél op anticiperen als je mee wilt blijven doen en mensen aan je wil blijven binden. Als je niet op tijd verjongt, word je traditioneel. En dat past niet bij CTS GROUP.”

Meer dan het ‘zoontje van’

“Werken in een bedrijf waar je familie de directie vormt, is zowel een blessing als een burden”, geeft Justin, teamleider customer service logistiek, aan. “Het voordeel is dat je weet waar de drive vandaan komt, op welke uitgangspunten de visie van CTS GROUP gebaseerd is en hoe hard er gewerkt is. De filosofie ken ik al heel mijn hele leven, en is dus makkelijk uit te dragen in mijn eigen werk. De last is soms dat, omdat ik ook Beentjes heet, je als ‘het zoontje van’ wordt gezien. Vroeger was het een standaardopmerking dat ik ‘zeker wel bij mijn pa zou gaan werken’. Uiteraard heeft het altijd wel in mijn achterhoofd gespeeld, maar toch ben ik eerst gaan studeren. Na het afronden van mijn Master Supply Chain Management in 2018, kwam ik ‘even’ langs en ben niet meer weggegaan, ik heb het enorm naar mijn zin.”

Mooie ontwikkelprogramma’s

Koen: “Na mijn opleiding aan de hoge hotelschool heb ik voor een aantal internationale ondernemingen gewerkt, ook in het buitenland. Toen ik op een gegeven moment iets anders wilde en dat uitsprak aan de keukentafel, wees Miriam me op een mooie vacature op de afdeling verkoop binnen CTS GROUP. Het werken voor CTS GROUP – iets wat ik eerder gek genoeg nooit had overwogen – was toen verrassend snel een feit.

Een belangrijke die ik inmiddels van Edwin en Miriam heb geleerd, is de grote waarde van het opbouwen van relaties. Als je maar oprecht bent, dat betaalt zich altijd uit.

Daarnaast vind ik het mooi om te zien hoe goed er voor het personeel wordt gezorgd, wat dat betreft is het echt een familiebedrijf. In financieel opzicht uit zich dat in bijvoorbeeld de forse energietoeslag die (nog steeds) maandelijks wordt uitgekeerd, maar ook de winstdeling waar alle medewerkers aan het einde van een goed jaar van profiteren. Daarnaast wordt er veel in de persoonlijke ontwikkeling van onze werknemers geïnvesteerd via in-house opleidings- en ontwikkelprogramma’s. De visie is duidelijk; als je medewerkers goed in hun vel zitten en kansen krijgen, zorgt dit voor verhoging van onze kwaliteit van dienstverlening richting klanten. Iets waar we het uiteindelijk allemaal voor doen.”

Muziek uitzetten

Edwin, tot besluit: ”Een eigen onderneming runnen betekent ook dat je er een keer afscheid van moet nemen. Daar zijn nu nog helemaal geen vastomlijnde ideeën over, maar als het moment komt willen we dat verantwoord doen. We bepalen graag zelf wanneer we de muziek uitzetten. Daarom vinden we het dus ook zo belangrijk om al onze collega’s aan te blijven haken, familie of niet, bij onze visie en bedrijfsvoering. Zij moeten het tenslotte straks gaan doen!