Spanje is onder Nederlanders een van de populairste vakantiebestemmingen. Hoewel het toerisme in verband met het coronavirus helemaal stil lag, zijn de buitengrenzen sinds deze week weer open. Maar Spanje is niet alleen een populair vakantieland, ook staat deze bestemming in de top 10 van belangrijkste handelspartners van Nederland. Toch is zakendoen in de Spaanse cultuur net even anders. Meer hierover leest u in deze update.

Tip 1. Taal en communicatie

In Nederland zijn we gewend dat vrijwel iedereen in het zakenleven de Engelse taal beheerst. In Spanje is dit echter niet het geval. Daarnaast zullen veel Spanjaarden het niet snel aangeven als zij iets niet begrijpen. Het is dan ook raadzaam om de lokale taal te beheersen of iemand mee te nemen die als tolk kan fungeren. Daarnaast nemen Spanjaarden tijden en deadlines soms wat minder strikt en is het belangrijk een afspraak meerdere keren te bevestigen.

Tip 2. Andere werktijden

De dagindeling van Spanjaarden is heel anders dan we in Nederland gewend zijn. De welbekende siësta is bij veel bedrijven allang niet meer gebruikelijk, maar de lunch is nog steeds de belangrijkste maaltijd van de dag. Veel Spanjaarden nemen hier tussen 14.00u en 16.00u dan ook uitgebreid de tijd voor. Vervolgens gaan zij terug naar kantoor en wordt er tot ongeveer of 20.00u doorgewerkt. Tenzij het zomer is, dan blijven bedrijven soms de rest van de dag gesloten.

Tip 3. Persoonlijk contact

Het opbouwen van een persoonlijke band is bij veel Spanjaarden de sleutel tot succes. Nodig uw klant uit voor een lunch in een restaurant en neem een kleine persoonlijke attentie mee. Kom niet te snel ter zake, maar probeer elkaar eerst te leren kennen. Het is raadzaam om ook na de afspraak regelmatig contact te houden om de relatie te verstevigen. De dresscode in het Spaanse zakenleven is formeel. 

Tip 4. Regionale verschillen

Het is belangrijk om te weten waar het bedrijf waar u zaken mee wilt doen gevestigd is. Over het algemeen zijn Spanjaarden vriendelijk en toegankelijk, maar er zijn ook veel regionale verschillen. Zo zijn de mensen in het noorden over het algemeen wat serieuzer en zakelijker, terwijl de Spanjaarden in het zuiden wat losser zijn. Houd ook rekening met de lokale taal die in sommige regio’s wordt gesproken.

Spanje als transportbestemming

Met een oppervlakte van 505.990 km2 is Spanje het op één na grootste land van de EU. Naast de onderlinge culturele verschillen is Spanje ook logistiek gezien een gevarieerd land. Om een betrouwbare en efficiënte service te verlenen werken wij samen met meerdere lokale partners. Hierdoor bieden wij optimale flexibiliteit, beschikken we over de benodigde kennis van de lokale omstandigheden en voorkomen we onnodig heen en weer rijden.

Voor heel Spanje bieden wij dagelijkse vertrekken in een standaard Economy service met een looptijd van 3 tot 5 werkdagen. In sommige gebieden kunnen wij van een Express delivery met een looptijd van 2 werkdagen voorzien.  Uiteraard kunt u ook bij ons terecht voor maatwerkoplossingen en bieden we een service voor ADR-zendingen, goederen onder douanestatus en tijdsleveringen.

Boek voor 15 augustus uw eerste zending van of naar Spanje en ontvang een krat sinaasappelen mét pers voor op kantoor!