CTS GROUP is sinds 2017 autosponsor van meerkampster Anouk Vetter. Voor 2020 had ze grote plannen, want de Olympische Spelen stonden op de planning. Helaas gooide het coronavirus roet in het eten. Hoe Anouk de afgelopen coronaperiode als topsporter beleefde leest u in deze update van Anouk!


Aan het begin van het jaar had iedereen denk ik wel een hele andere verwachting van hoe dit jaar zou verlopen. Het was een Olympisch jaar en dat is altijd extra speciaal. Alles was ingericht om dit jaar zo goed mogelijk te presteren.

In januari zat ik in Zuid-Afrika voor een trainingsstage. Daar trainde ik hard en lette ik streng op mijn voeding en slaap. Ook terug in Nederland gingen liepen de trainingen lekker en het NK Indoor gaf vertrouwen dat we op de goede weg waren. Alles begon te veranderen toen we hoorden dat onze trainingsstage in Amerika niet doorging. Hier zouden we eind maart naartoe gaan. Ik weet nog dat we allemaal dachten dat dit onzin was en we waarschijnlijk nog wel zouden gaan. Tja, we konden niks aan de situatie veranderen en gingen maar gewoon verder met onze voorbereidingen op Papendal. Hier hebben we een prachtige atletiekbaan en indoorhal. Weer of geen weer, hier kunnen we ons gelukkig ook goed voorbereiden op de Spelen.

Omdenken

Toen ging het allemaal heel snel. Net als alle andere sportcomplexen, werd Papendal op 15 maart gesloten. We konden niet meer op de baan trainen en van de hal en de krachtruimtes gebruik maken. Dit was vrij stressvol, want de Spelen stonden nog steeds op het programma en we moesten ons nog steeds super goed voorbereiden. Gelukkig kon de Atletiekunie nog wel een kleine ruimte in de buurt van Arnhem opzetten met wat krachttoestellen, waar we in kleine groepjes konden trainen en blijven werken aan onze kracht.

Geen baantraining is super vervelend, want dat betekent ook geen trainingen op spikes, geen hoogspringmat, geen kogelring en geen verspringbak. Maar lopen kan natuurlijk altijd! Dus gingen wij de bossen in. Papendal ligt in de buurt van de Veluwe. Ik wist dat dit gebied erg mooi was, maar eerlijk gezegd kwam ik daar niet zo vaak. Maar wauw, wat is dat inderdaad prachtig. Het was zeker geen straf om daar te moeten trainen. Zelf de meest pijnlijke sessies waren minder vervelend in zo’n mooi gebied! Het lopen en de krachttrainingen gingen goed en daar leverden we minder op in. Maar natuurlijk miste ik wel de spring- en werptrainingen. De Spelen stonden nog steeds op het programma, dus dat leverde stress op! We konden ons niet optimaal voorbereiden. Toen kwam daar het verlossende woord: de Olympische Spelen werden verplaatst naar 2021. De druk viel er meteen af. Nu kon ik toch wat meer genieten van de trainingen in de bossen.

Nieuwe invulling

Op 1 mei ging Papendal weer open. We mochten de baan op en weer gebruikmaken van de krachtruimtes. Overal zijn stickers op de grond geplakt zodat er éénrichtingsverkeer wordt gevormd, in elke hoek hangt er desinfectiegel. Daarnaast moeten wij ook 1,5m afstand houden van elkaar. Het was heerlijk om de spikes weer aan te trekken en weer te kunnen hoog- en verspringen!

Anouk_Vetter_2Nu, 18 juni, mogen we weer met de hele groep trainen, wat natuurlijk erg gezellig is. De doelen dit jaar zijn aangepast. Omdat er geen Olympische Spelen en Europees Kampioenschap op het programma staan is het een heel ander jaar geworden dan verwacht. Maar dat betekent ook dat we nu een jaar extra hebben om ons te focussen op de Spelen. Met de meerkamp moet ik zeven onderdelen beheersen. Het ene onderdeel ligt mij beter dan het andere. Bij het verspringen en hoogspringen kan ik denk de meeste winst behalen en dus meer punten mee scoren. Daarom zet ik dit seizoen in op het springen en hopelijk betaalt dat zich volgend jaar uit.

Het is een jaar waar de druk er een beetje af is, wat helemaal niet verkeerd uit hoeft te pakken. Maar het doel is duidelijk: volgend jaar juli wil ik zo fit mogelijk aan de start staan in Tokyo!  Maar het aller aller belangrijkste op dit moment is natuurlijk dat we met z’n allen gezond blijven. Dus let op elkaar en stay healthy! 😊 – Anouk Vetter