Palletvervoer, palletdistributie, pallettransport; het zijn allemaal namen voor vervoer waarbij de lading op pallets geplaatst is. In andere woorden: de pallet is de drager van de zending. Dankzij de pallet kan de zending makkelijk en snel met een heftruck of pompwagen opgetild en verplaatst worden. Handig wanneer de zending uit verschillende onderdelen bestaat. Bovendien mag een medewerker volgens de Arbowet niet meer dan 23 kg tillen. Ook voor zware zendingen biedt een pallet dus uitkomst.

Pallets bestaan er in vele soorten en maten. Op het eerste gezicht lijkt het wellicht niet uit te maken welke je kiest, maar in de praktijk blijkt de ene pallet veel geschikter dan de ander. Daarbij kun je met het kiezen van de juiste drager zelfs geld besparen. Lees snel deze aandachtspunten en kom erachter welke pallet voor jouw zending de beste keuze is.

1. Het goede palletformaat

De eerste tip en misschien wel de belangrijkste: kies het juiste palletformaat. In onze eerdere blog, Eerste hulp bij palletvervoer, legden we al uit dat het belangrijk is om de zending transportbestendig te verpakken en ervoor te zorgen dat de lading niet uitsteekt. Dit vergoot namelijk de kans op schade en deze schade wordt in dit geval niet altijd vergoed. Daarnaast is het tarief bij veel transportbedrijven gebaseerd op de vloermaat en het gewicht van de zending. Kies je voor een te grote drager, dan betaal je dus meer dan je eigenlijk zou hoeven. Let hierbij wel op de maximale hoogte die vervoerd kan worden. Oneindig stapelen is natuurlijk ook niet mogelijk.

Het meest gangbare formaat pallet dat voor wegtransport wordt gebruikt is 80 cm breed en 120 cm lang. Daarnaast komen pallets met een afmeting van 100 x 120 cm of 80 x 60 cm veel voor. Heeft jouw zending afwijkende afmetingen? Dan is het ook mogelijk om een pallet op maat laten maken.

2. Het type pallet

Pallets bestaan er in veel verschillende soorten, maar de meest gebruikte varianten voor palletvervoer zijn de europallet, de blokpallet en de minipallet. Deze pallets bestaan uit drie balken met daarop een plateau van latten waar de goederen op geplaatst kunnen worden. De pallets kunnen van vier zijden met de vork van een heftruck of pompwagen opgepakt worden. De europallet (80 x 120 cm) is de meest gebruikte pallet op het Europese vasteland, maar voor de iets grotere ladingen wordt ook de blokpallet (100 x 120 cm) veel gebruikt. Dit type pallet wordt ook wel een ‘industriepallet’ genoemd en zie je met name in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk veel. Met het formaat van 80 x 60 cm is de minipallet de meest gangbare soort voor kleinere ladingen.

Naast de standaard palletsoorten worden in de levensmiddelenindustrie ook vaak een Chep-pallets gebruikt. Verder gebruikt men voor wegtransport ook weleens een UK- of Amerikaanse pallet. Deze lijken op de standaard pallets, maar kunnen niet vanaf alle zijden opgetild worden. Wil je goederen versturen die kwetsbaarder zijn? Dan is het raadzaam om een palletbox te gebruiken. Deze heeft vaste wanden dus de lading wordt mooi beschermd. De palletbox bestaat er in verschillende afmetingen.

3. Het draagvermogen

Het lijkt een inkoppertje: een grotere pallet kan zwaarder beladen worden dan een kleinere soort. Het maximale draagvermogen dat overal wordt gehanteerd is echter niet gelijk. Hoewel een standaard europallet 2.000 kg zou moeten kunnen dragen, adviseert EPAL (European Pallet Association) een maximaal gewicht van 1.500 kg aan te houden. Daarnaast heeft het materiaal van de pallet invloed op het draagvermogen. Let er bij het opbouwen van een pallet altijd op dat het gewicht gelijkmatig over de pallet verdeeld is.

In verband met het maximale gewicht dat een vrachtwagen mag vervoeren houden veel transportbedrijven een maximaal gewicht per pallet aan. Bij CTS GROUP hanteren we voor een blokpallet een maximaal gewicht van 875 kg, bij een europallet 700 kg en bij een minipallet houden we een maximaal gewicht van 500 kg aan. Zijn de pallets toch zwaarder, dan gaat dit altijd in overleg.

4. Het materiaal

Voor palletvervoer worden over het algemeen houten pallets gebruikt. Deze pallets zijn erg sterk, kunnen flink wat gewicht dragen en zijn relatief goedkoop. Toch weegt een houten pallet al snel 25 kg, waardoor de pallet met de hand niet makkelijk te verplaatsen is. Er zijn diverse alternatieven die ook vrij sterk zijn, zoals pallets van plastic/kunststof. Daarnaast bestaan er varianten die zijn gemaakt van karton, piepschuim of geperst hout. Deze zijn echter vaak maar eenmalig te gebruiken.

5. Certificaten en keurmerken

Zoals gezegd bestaan pallets in verschillende soorten en maten. Maar dat zijn niet de enige verschillen. Pallet kunnen ook verschillende certificaten hebben. Allereerst wordt er onderscheid gemaakt in officiële en niet-officiële europallets. De officiële variant is voorzien van het EPAL-kenmerk. Dit type europallet voldoet aan strenge kwaliteitseisen en is geschikt voor hergebruik en palletruil. De europallets met hetzelfde formaat, maar zonder kenmerk, zijn EW-pallets (Einweg/Oneway). Deze pallets zijn prima voor één zending, maar kunnen niet hergebruikt worden. Qua aanschaf zijn deze pallets goedkoper, maar dit type pallet gaat dus ook minder lang mee.

Bij zendingen buiten de EU is het belangrijk dat pallets behandeld zijn tegen schadelijke organismen en de internationale standaard ISPM 15 markering bezitten. Dit lijkt voor jou nu misschien niet relevant, maar als de brexit wordt doorgezet gaat dit ook voor zendingen van/naar het Verenigd Koninkrijk gelden. Klik hier om daar meer over te lezen.

Meer informatie

Kortom: let er bij het palletvervoer op dat je niet de eerste de beste pallet pakt. Over het algemeen wordt voor wegtransport de houten europallet het meest gebruikt, maar die betekent niet dat dit voor jou altijd de beste keuze is. Het kiezen van de juiste pallet kan financieel beter uitpakken en het risico op schades wordt ook verminderd. Heb je nog vragen over het kiezen van de juiste pallet, de distributie ervan of zoek je een logistieke oplossing? Wij adviseren je graag! Neem contact met ons op.