‘Ik wil de handen uit de mouwen steken!’

Jongeren de weg wijzen in de boeiende wereld van transport en logistiek, daar zetten ze zich bij CTS GROUP op diverse manieren voor in. Want werken in de logistiek is veel aantrekkelijker dan op eerste gezicht vaak wordt gedacht. HR-medewerker Angela Breed en medewerkers Thijs Bakker en Rick Draaisma vertellen over hun ervaringen in de praktijk.

CTS GROUP is een grote werkgever in Nieuw-Vennep”, start Angela.

We realiseren ons dat dit een verantwoordelijkheid met zich meebrengt. Als onderneming doen we intern daarom veel aan talentontwikkeling. Het blijft lastig om jonge mensen voor de logistiek en het transport te laten kiezen, dus er is ons alles aan gelegen hier een positieve bijdrage in te leveren. We hebben nauwe contacten met scholen als het Herbert Vissers College, daar geven we jongeren door presentaties een inkijkje in onze onderneming. Of we nodigen ze hier op het bedrijf uit, zodat ze live kunnen zien wat we doen. Na de middelbare school kunnen ze bijvoorbeeld instromen in één van de drie richtingen van ons Talent Plan, waarin we jongeren met een vmbo-diploma in twee jaar tijd opleiden tot volwaardige kracht. Er is een Talent Plan voor kantoormedewerkers, voor warehouse krachten en voor chauffeurs. Maar ook op andere manieren komen jongeren bij ons, bijvoorbeeld door een stage of een leerwerktraject. ”

Een brede basis

Eén van die jongeren die door de presentatie op zijn school getriggerd werd is Thijs Bakker (18).

Hij vertelt: “Ik hou ervan om met mijn handen te werken, ik zit niet graag stil. Ik ben een echte aanpakker. Daardoor zit ik bij CTS GROUP/Fulfilment Solutions heel goed op mijn plek. Ik volg de opleiding ‘manager transport en logistiek’ en ben vervolgens mijn stage bij CTS GROUP gaan lopen. Ik werk nu een dag in de week hier en de rest van de tijd zit ik op school. Ik weet nog niet precies welke kant ik uiteindelijk op wil. Daarom is het ontzettend leuk om op allerlei afdelingen te kunnen snuffelen en ervaring op te doen. Ik hoef niet zo nodig directeur te worden, laat mij maar lekker wat fysieks doen, haha. Ik vind orderpicking in de loods op dit moment helemaal prima. Met mijn gezellige collega’s klets ik onder het harde werken heel wat af en ik verdien mijn geld, wat wil je nog meer?”

 Met de vlam in de pijp

Voor Rick Draaisma (21) komt met zijn huidige baan een jongensdroom uit.

Ik heb altijd al op de vrachtwagen willen rijden, de vrijheid van het werk spreekt me aan. Via een BBL-opleiding ben ik bij CTS GROUP terecht gekomen, en dat bevalt me erg goed. Ik ben geen jongen die makkelijk stilzit, voor de tv verveel ik me al. Dus de combinatie van werken en leren past bij me. Ik heb eerst een periode in de loods meegelopen en met de bakwagen gereden, voordat ik lessen mocht gaan volgen voor het rijden op de trailer. Om die lessen heb ik echt gevraagd, ik stond te trappelen om te gaan rijden. Gelukkig was daar begrip voor en mocht ik starten. Het is zo cool om met 40 ton rond te rijden, ik vind het werk nog leuker dan ik al dacht, je hebt veel verantwoordelijkheid. Het enige wat ik soms lastig vind, is dat het werk onregelmatige werktijden heeft. Maar dat maakt het eigenlijk ook wel weer heel afwisselend.”

Er ligt een wereld voor je open!

 “Transport en logistiek houdt zoveel meer in dan je misschien op het eerste gezicht denkt”, besluit Angela.

Natuurlijk is het fysiek soms zwaar werk en krijg je af en toe vieze handen. Maar het is ook een uitdagende branche met veel mogelijkheden. Niet iedereen is gemaakt om op een kantoor voor een beeldscherm te zitten, toch? Er is intern veel aandacht voor loopbaanontwikkeling, we houden een stevige vinger aan de pols.Tuurlijk, wij snappen ook wel dat jongeren snel naar de top willen, maar het is juist zo belangrijk om wat geduld op te brengen en ruime praktijkervaring op te doen. Dat brengt medewerkers uiteindelijk het verst. En, heel belangrijk, we zoeken wij CTS GROUP echt mensen die passen bij ons organisatie en het DNA van een familiebedrijf. Naast een prettig salaris organiseren we ook veel leuke dingen voor en met elkaar. Dat maakt het werken hier echt de moeite waard!”