Ondernemen gaat om lef hebben, doorgaan waar anderen stoppen, partnerships aangaan en je kansen grijpen. Ook als het wat langer duurt. Als dat tegendraads ondernemen is, is Gerrie daar naar eigen zeggen en mee geboren.

 

“Als klein jongetje verzuchtte mijn moeder al regelmatig dat ik tegendraads was en altijd mijn eigen pad liep. Dat ben ik eigenlijk altijd blijven doen, zeker als het om mijn leven als ondernemer gaat. Ik heb altijd mijn eigenwijze kijk gehad op hoe ik zaken aanpak. In de 30 jaar dat ik nu met Transcontinenta bezig ben, heb ik altijd getracht anders te denken dan anderen. Want ik ben ervan overtuigd dat je je alleen dán kan onderscheiden.” Niks kat uit de boom “We willen onze passie voor fotografie met de hele wereld delen, en dat doen we door een groot aantal gerenommeerde en toonaangevende merken op dat gebied te distribueren. Niet alleen camera’s, maar ook accessoires als flitsers en lenzen. Bij de selectie van een merk wordt altijd goed gekeken of het bij ons en de bedrijfsfilosofie past.

Dat zo’n zoektocht tijd kost, merkte ik al snel na de start van Transcontinenta. Een Aziatisch merk sprak mij aan en we mochten een pitch doen, heel gaaf. Hoewel ze een goed gevoel bij ons hadden, waren we naar hun mening nog niet bekend genoeg om ze te mogen vertegenwoordigen. Balen natuurlijk. Maar op zo’n moment komt dat tegendraadse in me helemaal naar boven. Ik vroeg een vriend met een reclamebureau een moodboard te maken. Met daarop hoe het eruit had gezien als we het wél waren geworden. Toen ik het merk tijden later op een beurs in Amerika trof, liet ik ze het betreffende board zien. Inmiddels vertegenwoordigen we het merk in verschillende Europese landen… waarmee ik maar wil zeggen dat je je nooit uit het veld moet laten slaan en altijd creatief moet blijven.

Langdurige partnerships “Om als onderneming betrouwbaar en stabiel te zijn moet je investeren in langdurige relaties, je doet het tenslotte uiteindelijk allemaal samen. We werken vanaf de start van onze onderneming al samen met dezelfde partners als een accountant, de bank en een aannemer. Dat is fijn, dan heb je een band met elkaar en hoef je elkaar weinig uit te leggen. Zo’n band heb ik ook met Edwin Beentjes van CTS GROUP. Inmiddels doen onze medewerkers de dagelijkse business, maar wij hebben nog steeds aan een half woord genoeg en weten elkaar nog altijd snel te vinden. Transport is de derde kostenpost binnen mijn bedrijf, daar moet je op kunnen rekenen. En dat kunnen we gelukkig.

Het mooie van zo’n langdurige samenwerking is dat je alle golven van voor- en tegenspoed samen hebt bevaren. Daardoor is er wederzijds begrip als het even niet zo lekker gaat en kun je successen op een prettige manier met elkaar delen. Dat Transcontinenta en CTS GROUP in Nieuw-Vennep gevestigd zijn, is ook fijn. Ook al ga je zakelijk de hele wereld over, je weet wat er in de buurt speelt.” Verrijking van jezelf en je leven “Inmiddels ben ik 66. Van mijn financieel adviseur krijg ik wel eens de vraag ‘of ik niet aan mijn pensioen moet denken’. Daar lach ik dan even hard om en ga weer door. Ik werk niet, ik ondernéém, met ontzettend veel plezier. En daar hangt voor mij geen ‘houdbaarheidsdatum’ aan, integendeel. Zo zijn we onlangs weer aan de gang gegaan met een grote verbouwing. Het is fantastisch om te ervaren hoeveel mooie vriendschappen ik over de hele wereld heb opgebouwd en hoeveel ik van al die verschillende mensen en culturen heb geleerd.

Mijn ondernemerschap heeft mijn leven echt verrijkt, ik had het voor geen goud willen missen. Blijkt mijn tegendraadse karakter uiteindelijk mijn kracht!”