Zakendoen in Italië; handige tips en weetjes

Ben jij weleens in Italië op vakantie geweest? Italië is een populair vakantieland en dat is niet voor niets. Prachtige historische steden, een bijna oneindig lange kustlijn en natuurlijk overheerlijk eten. Naast dat wij Nederlanders graag op vakantie gaan naar Italië, exporteren we jaarlijks ook vele producten naar het langgerekte Zuid-Europese land. Zakendoen in Italië is een vak apart. In deze blog vind je 4 handige tips om succesvol zaken te doen met Italianen en vertellen we je meer over transport naar Italië.

Zakendoen in Italië tip 1: juiste presentatie

In Italië draait alles om uiterlijk. Zakenmensen zijn altijd keurig netjes gekleed en zien er uit om door een ringetje te halen. Italianen waarderen het als jij er ook verzorgd uitziet. Zorg altijd voor nette en modieuze kleding en vergeet niet om complimenten uit te delen over de kleding van je zakenpartner. Italianen zijn gevoelig voor complimenten.

Zakendoen in Italië tip 2: toon altijd respect

Waar Nederlanders snel gewend zijn om elkaar te tutoyeren, is dat in Italië niet gebruikelijk. Italianen zijn formeel en zakelijk dus ga hier in mee. Hoe spreek je een zakenpartner aan? Gebruik altijd iemands titel en familienaam, dan kan het niet verkeerd gaan. Natuurlijk mag je iemand met zijn of haar voornaam aanspreken als daarom gevraagd wordt, maar doe het niet uit eigen initiatief. Toon altijd respect voor je zakenpartner.

Zakendoen in Italië tip 3: bouw je relatie rustig op

In Italië zijn persoonlijke relaties en menselijk contact ontzettend belangrijk bij het zakendoen. Probeer niet bij een van de eerste contacten zakelijke voorstellen te doen, maar bouw de relatie rustig op. Leer je gesprekspartners goed kennen en zorg voor wederzijds vertrouwen. Zakendoen in Italië, betekent geduld hebben. Dat is niet altijd eenvoudig als je snel succes wilt boeken, maar geduld is een schone zaak!

Zakendoen in Italië tip 4: kennis van de Italiaanse taal

Niet alle Italianen beheersen de Engelse taal zo goed als de meeste Nederlanders. Italianen waarderen het absoluut als je een woordje Italiaans spreekt of enige kennis hebt van hun prachtige taal. Heb jij geen Italiaans op je cv staan? Geen probleem, maak dan gebruik van een tolk of een lokaal tussenpersoon om jezelf goed te presenteren. En een aantal woorden vooraf instuderen kan natuurlijk altijd.

Weetjes over transport naar Italië

Zakendoen met Italië betekent ook transport naar Italië. We vertellen je graag meer over transport naar Italië. Wist jij dat…

de oppervlakte van Italië ruim 300.000 km2 bedraagt?

Italië de laatste jaren veel investeert in een betere infrastructuur?

het Zuid-Europese land op de 6e plaats staat van Nederlandse exportbestemmingen? De Italianen zijn dol op Nederlandse producten en zijn een van onze belangrijkste handelspartners.

de export naar Italië vanuit Nederland in 2021 maar liefst € 25 miljard euro bedroeg?

Ook de import gestaag toeneemt naar bijna € 15 miljard in 2021?

de ‘autostrada del sole’ de belangrijkste autoweg is van Noord naar Zuid?

het meeste transport plaatsvindt in het Noorden, maar Italië een langgerekt land is en dit – in combinatie met gebergtes, meren en nauwe straatjes – logistiek gezien daarom een behoorlijk uitdaging kan zijn?

Italianen nog steeds massaal op vakantie gaan in augustus en overheid en zakenleven dan grotendeels stil liggen?

Top 5 export naar Italië

Nederland exporteert jaarlijks voor vele miljarden naar het buitenland. Heb jij een idee welke producten wij exporteren naar Italië? Op de 1e plaats van de meest populaire exportproducten stonden zowel in 2021 als 2020 medicinale en farmaceutische producten. Gevolgd door elektrische apparaten, kunststof in primaire vormen en toestellen voor telecommunicatie. Diverse fabricaten vervullen de 5e plaats in de top 5. In 2021 exporteerde Nederland voor € 1,3 miljard euro naar Italië. De Italiaanse economie groeit en biedt veel kansen voor Nederlandse ondernemers in allerlei productgroepen. Welke producten wil jij exporteren naar Italië?

CTS GROUP voor transport naar Italië

Ben jij op zoek naar wegtransport om jouw producten te ex- of importeren naar of vanuit Italië? Dan helpen we jou daar graag bij. Om jouw transportwensen zo goed mogelijk te vervullen hebben we dagelijkse meerdere line-hauls naar diverse regio’s in Italië en bieden we keuze uit meerdere looptijden. We werken samen met lokale partners die de leveringen verzorgen maar zijn ook partner van het grootste palletnetwerk in Italië waardoor wij korte looptijden door heel Italië kunnen garanderen. Geïnteresseerd wat we voor jouw organisatie betekenen op het gebied van wegtransport van/naar Italië?

Neem contact op met onze sales collega’s via sales@ctsgroup.nl of telefonisch via 0252-628164