“De balans vinden is de uitdaging”

Een interview met Marco Roggen, compliance specialist bij CTS GROUP.

De werkzaamheden van de douane zijn in de loop der jaren flink veranderd. Waar deze zich van oudsher voornamelijk bezighield met het heffen van belastingen op import- en exportgoederen, heeft de douane inmiddels ook een uitgebreid takenpakket op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu. Dit heeft als gevolg dat ook de weten regelgeving op deze vlakken steeds strakker wordt. Om klaar te zijn voor de toekomst en u ook bij douanezendingen zo goed mogelijk van dienst zijn is Marco Roggen, Compliance Specialist, ons team komen versterken.

Met een douanier als vader zit douanewerk bij Marco in het bloed. Zelf werkte hij bij diverse expediteurs en was hij Customs Specialist in de Amsterdamse haven. “Het uitzoekwerk, dat maakt het zo leuk”, vertelt Marco. “Om als bedrijf het werk goed uit te kunnen voeren en tegelijkertijd aan alle regels te voldoen is niet altijd makkelijk. Ik zie het als een mooie uitdaging om deze twee bij elkaar te brengen.”

Tijdens zijn carrière zag Marco een verschuiving van de focus op fysieke naar meer administratieve controle. Dit is voor de snelheid en oponthoud van de zendingen en goede zaak, maar zorgt wel voor meer inzet op administratief vlak. “Met name 9/11 heeft ervoor gezorgd dat de regelgeving werd strakgetrokken en er steeds meer documentatie nodig was bij het uitvoeren van internationale zendingen. Als organisatie moeten we onze douaneprocedures en interne bedrijfsprocessen steeds meer monitoren en controleren. Als de documentatie niet klopt, dan kunnen we bijvoorbeeld onze AEO-licentie verliezen.” Dit maakt het werk er echter niet altijd makkelijker op. “Voor een opdrachtgever is het niet altijd duidelijk wat de noodzaak is van bepaalde documenten. Simpele huis-, tuin- en keukenproducten kunnen soms ook als gevaarlijk wapen ingezet worden. Dit noemen we dual-use goederen. Voor deze goederen kan een vergunning of vrijwaringsverklaring van de exporteur vereist zijn.

Bij CTS GROUP zal Marco zich onder andere bezighouden met het beheer van de douanevergunningen. “De AEO-certificering wordt omgezet naar een vergunning. Dat heeft aardig wat voeten in de aarde. Daarnaast werken we aan een proces om zelf uitvoeraangiftes te kunnen verzorgen voor onze klanten. Dat zou ideaal zijn, want zo kunnen we de klant ook bij douanezendingen nog meer ontzorgen in het hele proces. En dat is natuurlijk ons voornaamste doel!”

 

Benieuwd naar de hele nieuwsbrief? Klik hieronder!