Je verstuurt altijd moeiteloos pakketten. Tot de volumes en orders steeds groter worden en het efficiënter én goedkoper is om zendingen op pallets te gaan versturen. Maar palletvervoer, hoe werkt dat en waar moet je precies rekening mee houden? CTS GROUP helpt je verder! Volg deze 5 stappen en draai ook voor het palletvervoer je hand niet meer om.

1. Kies een logistiek dienstverlener die bij jouw wensen past

Nederland kent geen gebrek aan logistiek dienstverleners. Maar hoe kies je de juiste? Het belangrijkste is natuurlijk dat je kiest voor een vervoerder die jou de service kan verlenen die je nodig hebt. Een transportaanbieder kan puur in Nederland opereren, maar een ander kan bijvoorbeeld ook het vervoer voor de Benelux, heel Europa of zelfs de hele wereld verzorgen. Daarnaast kun je bij de een ook terecht voor pakketten, terwijl de andere logistiek dienstverlener zich alleen bezighoudt met b2b palletvervoer. Heb je zogenoemde ‘gevaarlijke goederen’ of goederen die nog onder douanestatus staan? Dan kun je alleen kiezen voor een partij die hier ook de juiste certificaten en mogelijkheden voor heeft. Daarbij bieden sommige logistiek dienstverleners ook extra services aan, zoals het inboeken van zendingen via een online portal, het bepalen van een specifiek aflevermoment of het kiezen uit verschillende looptijden.

Het uitvoeren van transport is een dienstverlening, waarbij je veel contact zult hebben met jouw partner. Bedenk wat jij zoekt in een logistiek dienstverlener. Is een scherpe prijs het belangrijkst, welke dienstverlening heb je precies nodig en hecht je ook veel waarde aan extra services, flexibiliteit of persoonlijk contact? Onderschat de waarde van een goede klik niet. Dat maakt het regelen van transport een stuk aangenamer en makkelijker!

2. Vermeld altijd de juiste transportgegevens

Het is een open deur, maar essentieel voor een goed verloop van de zending: het vermelden van de juiste gegevens. Net als bij pakketten is het belangrijk dat je het goede laad- en losadres doorgeeft. Een tip is om voor beide adressen ook een contactpersoon te vermelden. Mocht er een probleem zijn, dan kan de chauffeur eventueel direct contact opnemen om dit te verhelpen. Daarnaast is het natuurlijk essentieel dat het duidelijk is wat de zending precies inhoudt. Is het slechts een enkele pallet of zijn het er meer? Welk formaat heeft/hebben de pallet(s)? Wat is het totaalgewicht van zending? Het zijn standaard vragen die je van iedere logistiek dienstverlener zult krijgen. Ook zal deze vrijwel altijd willen weten wat voor soort goederen vervoerd worden. Zo kan de logistiek dienstverlener de benodigde voorzorgsmaatregelen treffen om de zending op de juiste manier af te handelen. Bevat de zending gevaarlijke stoffen? Geef dit dan altijd door!

Om ervoor te zorgen dat de zending geen problemen oploopt is het handig om waardevolle extra informatie over de zending of het laad-/losadres te vermelden. Bevindt het losadres zich bijvoorbeeld in een smalle straat, dan wordt het lastig om hier met een grote vrachtwagen te lossen. Er kan dan beter een kleinere auto ingezet worden. Daarnaast beschikt niet iedere trailer over een klep waarmee er geladen of gelost kan worden. Wanneer er op de locatie een heftruck aanwezig is, is dit geen probleem. Is deze er niet en heeft de auto geen klep, dan kan er niet geladen of gelost worden. Lees onze blog over belangrijke zendingsgegevens voor meer info!

3. Verpak de zending transportbestendig

Een logistiek dienstverlener doet er alles aan jouw zending in goede staat weer af te leveren. De zendingen worden in de trailer vastgezet en de vrachtwagen is er natuurlijk op gemaakt om goederen te vervoeren. Toch is een transportbestendige verpakking essentieel. Bij groupage en netwerkdistributie worden zendingen gecombineerd en kan een zending soms enkele malen overgeladen worden. Daarnaast is er altijd wat beweging in de vrachtwagen. Dit zijn allemaal momenten waarbij er enige schade zou kunnen ontstaan als de zending niet transportbestendig is verpakt. Sterker nog, als blijkt dat de zending niet goed verpakt is zijn de kosten voor jou.

Hoe je de pallets het best kunt verpakken hangt af van het soort goederen en de kwetsbaarheid ervan. Een pallet met dekens heeft minder kans op grote schade dan een lading glazen vazen. Zorg er in ieder geval voor dat de lading binnen de dragermaat past. Is de zending erg kwetsbaar? Dan is het altijd verstandig om de zending in te wikkelen in noppenfolie of ander dempend materiaal. Check onze blog over het transportklaar maken van de zending voor meer info. Twijfel je over de verpakking? Dan kun je natuurlijk altijd terecht bij een logistiek dienstverlener voor advies.

 4. Zorg voor de juiste transportverzekering

Wanneer er onverhoopt schade aan je zending ontstaat is het fijn als alles goed geregeld is. In het geval van schade zijn logistiek dienstverleners maar beperkt aansprakelijk, wat vaak tot gevolg heeft dat niet de volledige waarde van de zending wordt vergoed. Je kunt hier het heft in eigen hand nemen door een transportverzekering af te sluiten. Zeker wanneer je regelmatig kwetsbare of hoogwaardige goederen verstuurt is dit aan te raden. Sommige logistiek dienstverleners bieden ook kortlopende transportverzekeringen aan. Je hebt dan de mogelijkheid om per zending een verzekering af te sluiten.

Normaal gesproken wordt je palletzending altijd vervoerd met een standaard verzekeringsdekking. Binnen Nederland gelden de Algemene Vervoerscondities (AVC). Volgens de AVC is de vervoerder bij schade aansprakelijk, behalve als deze overmacht kan bewijzen. Daarbij komt nog het feit dat als de goederen niet goed verpakt zijn, de vervoerder niet als aansprakelijk wordt gezien. Je ontvangt dan helemaal geen vergoeding voor de gemaakte schade. Voor transport dat de Nederlandse grens passeert geldt de CMR (Convention Relative au Contrat de Transport International de Marchandises par Route). Dit is een internationale conventie die van toepassing is op al het wegtransport van of naar een bij de conventie aangesloten land. Ook hier wordt de vervoerder gezien als schadeverantwoordelijke, tenzij de schade komt door een fout van een rechthebbende (meestal de afzender), onvoorziene omstandigheden of een slechte of ontbrekende verpakking.

5. Volg je zending

Ook bij het vervoeren van je pallets is het handig om te weten waar jouw zending zich bevindt en wanneer deze wordt afgeleverd. Er zijn logistiek dienstverleners die jou zelf op de hoogte stellen van de status en het aflevermoment van je pallet, maar nog makkelijker is het natuurlijk als je dit zelf op elk gewenst moment kunt checken. In de wereld van de pakketten is het vrijwel vanzelfsprekend dat je het pakket met een track en trace code kunt volgen. Tegenwoordig bieden ook veel logistiek dienstverleners deze mogelijkheid. Van een eenvoudige melding dat de zending is opgehaald en binnenkort wordt geleverd tot real-time inzicht in de locatie van je zending.

Palletvervoer kent veel aandachtspunten, maar als je eenmaal weet wat belangrijk is valt het uiteindelijk allemaal best mee. Bij twijfel is het raadzaam een specialist in te schakelen die jou kan adviseren over de beste oplossing voor jouw zendingen. Natuurlijk kun je ook altijd bij CTS GROUP terecht.