5 september 2023 – Heb je goederen in opslag staan en denk je erover de logistiek ervan uit te besteden? Dat kan op verschillende punten een positief effect hebben op jouw business! In deze blog lees je meer over de voordelen die het (gedeeltelijk) uitbesteden van jouw logistiek kan hebben.

Focus

In de eerste plaats biedt het uitbesteden van jouw logistiek je de mogelijkheid om te focussen. Als ondernemer is het gebruikelijk dat je meerdere ballen tegelijkertijd in de lucht houdt. Denk aan sales, marketing, customer service, administratie. En dan hebben we het nog niet eens over het maken van toekomstplannen en (groei)strategie. Het logistieke proces is vaak iets wat “erbij” wordt gedaan. Met enkele orders is dit wellicht nog geen probleem, maar als de volumes groter worden is de logistiek een tijdrovende zaak. Heb je niet genoeg medewerkers om deze drukte op te vangen? Dan kan dit ten koste gaan van de kwaliteit van zowel de logistiek als de service naar de klant. Met het uitbesteden van de logistiek waarborg je dat op beide onderdelen de juiste focus ligt.

Specialisme

Logistiek is een vak apart waar veel specifieke kennis voor nodig is om alle zaken in goede banen te begeleiden. Denk hierbij aan diverse wet- en regelgeving, maar ook hoe een pallet voorbereid moet worden voor transport. Een logistieke partner weet waar de aandachtspunten liggen en aan welke voorwaarden voldaan moet worden. Bovendien beschikt een logistieke partner over de benodigde techniek en software om logistiek correct en efficiënt uit te voeren, zoals een warehouse management systeem en IT-koppelingen voor data-uitwisseling. Hebben jouw orders extra handelingen nodig of wil je graag jouw huisstijl toepassen? Voor veel logistieke partners is dit geen probleem!

Kostenbesparing

Ja, logistiek uitbesteden kost geld. Toch kun je met het uitbesteden van jouw logistiek ook geld besparen. Logistiek dienstverleners kunnen dankzij de grote volumes vaak interessante prijsafspraken maken met verzendpartners en leveranciers van verpakkingsmaterialen. Wanneer jij jouw logistiek hier onderbrengt profiteer jij ook van deze voordelige tarieven.

Heb jij momenteel de logistiek van jouw orders in eigen beheer? Dan ben je waarschijnlijk gebonden aan vaste lasten als huur van het warehouse en het salaris van loodsmedewerkers, ongeacht de hoeveelheid opgeslagen producten of geplaatste orders. Bij een logistieke partner betaal je alleen voor de ruimte die je daadwerkelijk afneemt en de orders die geplaatst worden. Geen vaste overheadkosten dus.

Flexibiliteit

Het zou een uitkomst zijn als een warehouse kon meebewegen met de ruimte die je nodig hebt. Uiteraard is dit niet het geval. Wel kan een logistieke partner jou de flexibiliteit geven om makkelijker op en af te schalen. Handig wanneer je bijvoorbeeld met seizoensproducten werkt of tijdens drukke momenten zoals de feestdagenperiode. Sla je goederen op in een eigen warehouse, maar kun je de pallets tijdens een piekperiode niet kwijt? Dan kun je ervoor kiezen om op de extra goederen op deze momenten op te slaan bij een logistieke partner. Bevalt het? Dan kun je zelfs beslissen om alle logistiek bij een externe partner onder te brengen, zodat je jouw klanten ook in een piekperiode vanuit één voorraad kunt bedienen.

Efficiëntie

Dankzij de kennis en ervaring kan jouw logistieke partner je adviseren over en helpen bij het optimaal en efficiënt inrichten van jouw logistieke proces. Heb je transport uitbesteed bij een partner die ook de logistiek voor de kan verzorgen? Dan is één en één al snel drie. Het hele logistieke afhandeling van jouw orders kan dan van de opslag tot en met de levering bij de klant op elkaar afgestemd worden. Snel en efficiënt!

Nadelen

Een nadeel van logistiek uitbesteden kan zijn dat je gevoelsmatig het zicht op de voorraad kwijtraakt. Je loopt zelf niet meer dagelijks rond in de loods, waardoor je minder direct overzicht hebt op de producten in de stellingen en je zelf niet meer tussendoor een spoedorder kunt verwerken. Je moet dus kunnen vertrouwen op je logistieke partner. Dit is gelukkig goed te ondervangen met goede magazijnsoftware en een flexibele dienstverlener. Daarnaast vergt het tijd en inzet om de implementatie van jouw logistieke processen naar een logistiek dienstverlener goed te laten verlopen. Het is natuurlijk belangrijk dat alle processen goed zijn ingericht en systemen op elkaar aansluiten.

Om ervoor te zorgen dat de nadelen je niet in de weg gaan zitten, is het van belang om een partner te zoeken die aansluit bij jouw visie en processen.

Kortom: het uitbesteden van jouw logistiek bied je de mogelijkheid om een betere service te verlenen én kosten de besparen. Ben je op zoek naar een betrouwbare partner voor het uitbesteden van jouw logistiek? Bij CTS GROUP verzorgen we de complete logistieke afhandeling; van opslag en voorraadbeheer tot de uiteindelijke levering bij de klant. Neem contact met ons op voor meer informatie. We helpen je graag verder!