Na een aantal keer uitstellen is het nu echt definitief: op 31 januari 2020 verliet het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie. Wel geldt er tot en met 31 december 2020 nog een overgangsperiode waarin diverse (handels)afspraken gemaakt kunnen worden. Het VK valt in deze periode nog onder de regels van de EU en verandert er nog niets.

Welke effecten de brexit voor de handel met en het transport van en naar het Verenigd Koninkrijk na de overgangsperiode heeft blijft voorlopig nog onduidelijk. De kans is groot dat er vanaf 1 januari 2021 douanezaken benodigd zijn bij het vervoer van en naar het VK. Ook behoort een harde brexit in theorie nog steeds tot de mogelijkheden. Bij dit scenario verlaat het VK de Europese interne markt en de Europese douane-unie zonder (handels)afspraken. Er is een eenmalige mogelijkheid om de overgangsperiode met twee jaar te verlengen. Britse premier Johnson heeft echter aangegeven dit niet te willen.

Ons advies is om op ieder scenario voorbereid te zijn. Zo verkleint u de kans op negatieve effecten van de brexit. Bij CTS GROUP hebben we de nodige voorzorgsmaatregelen getroffen en zullen wij dit jaar verdere acties nemen. Zo kunnen we douanedocumenten voor u opstellen en hebben we de benodigde kennis in huis om u te assisteren. Heeft u vragen? Lees onze brexit-FAQ’s of check deze whitepaper over belangrijke aandachtspunten bij een no-deal brexit. Daarnaast kunt u een mail sturen naar onze brexit helpdesk. Uiteraard houden we u ook via onze brexitblog op de hoogte van relevante ontwikkelingen.