Met de roerige coronaperiode wordt bijna vergeten dat het Verenigd Koninkrijk afgelopen januari de Europese Unie heeft verlaten. Tot en met 31 december 2020 geldt er een overgangsperiode, waarin diverse afspraken gemaakt kunnen worden over toekomstige samenwerkingen en handelsakkoorden.

De onderhandelingen, die in verband met het coronavirus nu digitaal plaatsvinden, leiden helaas nog nergens toe. Er is nog een mogelijkheid dat de overgangsperiode verlengd wordt. De Britten moeten dit voor 1 juli 2020 beslissen. Echter heeft de Britse regering al meerdere keren aangegeven dat zij dit niet zouden willen.

No-deal Brexit
Het gevreesde ‘no-deal’ scenario komt al met al steeds dichterbij. Wanneer dit scenario in werking treedt gaan de regels van de Wereldhandelsorganisatie gelden en worden er weer strenge douaneformaliteiten ingevoerd. Veel van onze klanten hebben hier echter nog geen ervaring mee. Het is daarom erg belangrijk om klanten erop te blijven attenderen de nodige voorzorgsmaatregelen te treffen. Doen ze dit niet, dan dreigt de kans dat zij vanaf 1 januari 2020 geen zaken meer met het VK kunnen doen.

Meer informatie over de Brexit en uw palletvervoer leest u in onze blog ‘Palletvervoer na de Brexit’. Daarnaast kunt u in onze whitepaper ‘Een no-deal Brexit en palletvervoer’ meer lezen over de consequenties van het no-deal scenario.