Je hebt de juiste partner voor jouw wegtransport gevonden en weet hoe je jouw zending het best kunt laten vervoeren. Nu kun je de pallet voorbereiden voor wegtransport, een essentieel onderdeel voor een goed verloop van het transport. Maar hoe pak je dit aan? Je leest het in deze blog.

1. Transportbestendig verpakken

Laden, lossen, verplaatsen, soms nog een keer laden en lossen; hoewel een vervoerder voorzichtig met jouw goederen om zal gaan, krijgt de zending tijdens het transport een hoop te verduren. Als verzender van de goederen heb je de verantwoordelijkheid om de pallet transportbestendig te verpakken. Dit houdt in dat de verpakking de goederen onder normale transportomstandigheden goed kan beschermen tegen schades. Wat de beste verpakking is hangt af van het soort goederen dat je verzendt. Kies in ieder geval voor een stevige verpakking die niet makkelijk indeukt, scheurt of op een andere manier beschadigt. Gebruik een formaat dat precies groot genoeg is voor de lading, zodat de producten niet in de verpakking gaan schuiven. Heel belangrijk: zorg ervoor dat de lading niet buiten de drager (= pallet) steekt. De pallets kunnen dan tegen elkaar aan schuren en de kans op beschadiging is groot. Past de lading niet op de pallet? Kies dan een ander palletformaat. Hier lees je meer over in onze blog ‘Kies de juiste pallet’.
Wil je zeker weten dat de goederen niet uitsteken of de lading extra beschermen? Gebruik dan een palletbox, ook wel palletdoos of palletkist genaamd. Dit is een pallet met opstaande randen waar je de vracht in kunt leggen. Zo weet je ook meteen zeker dat de zending aan alle eisen voldoet!

Belangrijk om te weten: is er tijdens het transport van de zending onverhoopt schade ontstaan en was de pallet niet transportbestendig verpakt, dan hoeft jouw logistiek dienstverlener de schade van deze zending volgens de algemene transportcondities – AVC bij Nederlandse of CMR bij buitenlandse zendingen – niet te vergoeden.

2. Stabiele palletopbouw

Tijdens het vervoer is de pallet onderhevig aan veel beweging. Bestaat jouw zending uit verschillende losse colli op een pallet? Zorg dan bij het voorbereiden voor het transport voor een stabiele palletopbouw. Een tip hierbij is om in kolommen of volgens de baksteenstructuur te stapelen. Verdeel het gewicht evenredig over het vloeroppervlak van de pallet en ga vooral niet te veel de hoogte in. Wat de maximale hoogte is kan per vervoerder verschillen. Check dus vooraf tot welke hoogte je maximaal kunt stapelen. Heb je de lading goed opgestapeld, maar wil je voor de zekerheid nog extra stabiliteit toevoegen? Dan kun je de pallet inwikkelen met folie (= sealen) en/of hoekprofielen op de hoeken van de pallet bevestigen. Daarnaast is het raadzaam om de pallet te voorzien van straps.

Soms wordt er door een vervoerder onderscheidt gemaakt tussen ‘stapelbaar’ en ‘niet stapelbaar’. Stapelbaar houdt in dat de pallet op een andere zending gestapeld kan worden, of andersom. Vaak is dit voordeliger, omdat je alleen betaalt voor de ruimte die de zending in de trailer inneemt. Niet elke pallet is echter stapelbaar. Voorwaarden om een pallet te kunnen stapelen zijn onder andere dat pallet niet hoger is dan 1,20 meter en een vlakke bovenkant heeft. Uiteraard moet de lading ook stabiel opgestapeld zijn. Is één van deze criteria niet aan de orde of zijn de goederen niet geschikt om gewicht te dragen? Dan is de pallet ‘niet stapelbaar’. Dit kun je eventueel aangeven door een pallethoedje op de pallet te bevestigen.

Stapelbaar_nietstapelbaar

3. De juiste vrachtlabels en identificatie

Net als bij het versturen van pakketten is het ook bij pallettransport belangrijk dat je de zending bij het voorbereiden voor transport voorziet van de juiste adresgegevens. Vergeet je dit, dan is de pallet niet te identificeren en kan deze zoekraken. Vaak zal een vervoerder je ook verzoeken om een vrachtlabel op de zending te plakken, bij voorkeur naast jouw eigen label. Op dit vrachtlabel staan de belangrijkste gegevens die de vervoerder nodig heeft voor het uitvoeren van de opdracht. Meestal ontvang je dit label na het aanmelden van de zending. Plak beide labels duidelijk zichtbaar op de pallet, het liefst in tweevoud. Tip: plak de labels niet op de bovenkant van de pallet, maar op zijkanten. Bestaat de zending uit meerdere pallets? Voorzie elke pallet dan van deze labels.Labelen_palletBevat de gevaarlijke goederen? Plak dan ook de juiste identificatiestickers op de pallet(s). Bestaat de lading uit breekbare goederen of moet er op een speciale manier met de pallet omgegaan worden? Dan kun je ook aanvullende stickers op de zending plakken. Zo weet jouw vervoerder meteen dat deze ­zending om extra aandacht vraagt. Plak de identificatiestickers altijd goed zichtbaar op de pallet.

4. Documentatie

Tegenwoordig werken de meeste vervoerders zo veel mogelijk papierloos. Aanvullende transportdocumenten kun je digitaal toesturen of via een upload zelf toevoegen aan het dossier van jouw zending. Toch is het bij het transport van gevaarlijke goederen en douanezendingen essentieel dat je de documenten ook fysiek met de zending meegeeft. Denk hierbij aan het ADR-vervoerdocument en/of de oorsprongsverklaring. In onze whitepapers over ADR-transport en douanezendingen kun je lezen welke documenten je precies nodig hebt voor dit soort zendingen. De factuur en de paklijsten dien je bij het voorbereiden van de pallet voor het transport ook fysiek op de zending te plakken. Zo is het altijd duidelijk wat er vervoerd wordt en weet de ontvanger welke goederen er op de pallet staan. Je kunt deze documenten het best in een zelfklevende envelop stoppen en op de pallet bevestigen.

Kortom: met het voorbereiden van de zending voor het transport heb je als verzender van de goederen al veel invloed op het tijdig, volledig en schadevrij vervoeren van de goederen. In veel gevallen gaat het om logisch nadenken. Heb je nog twijfels? Neem dan altijd contact op met jouw vervoerder. Voorkomen is beter dan genezen! Staat jouw zending klaar? Dan is het tijd om de zending in te boeken. Lees onze blog over de belangrijkste zendingsgegevens bij het boeken van palletvervoer.

Ben je op zoek naar een betrouwbare partner voor jouw Europese wegtransport of wil je advies? Raadpleeg dan een van onze medewerkers!